Međudržavni ugovori RH-Sveta stolica

Početna stranica » Analize i stručne analize » Ustavni sud: Sabor može ukloniti vjeronauk iz škola

Ustavni sud: Sabor može ukloniti vjeronauk iz škola

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/ustavni-sud-sabor-moze-ukloniti-vjeronauk-iz-skola/2063815.aspx

G.D.

VEČERNJI list danas je objavio na naslovnici da je “Ustavni sud odlučio: Crkva ne može biti apsolutno odvojena od države”, pozivajući se na odluku Ustavnog suda koja je stara skoro dva mjeseca jer je objavljena 18. prosinca prošle godine.

U pomalo konfuznom članku kaže se da je Ustavni sud odlučio kako je suvereno pravo hrvatskog sabora odlučivati o vjerskom odgoju i nastavi, da bi se onda neuvjerljivo zaključilo da je Ustavni sud tom presudom dao za pravo glavnom uredniku Glasa Koncila Ivanu Mikleniću koji je svojedobno ustvrdio kako RH nije sekularna država kakvom je mnogi vide.

Kada se pogleda odluka Ustavnog suda iz prosinca, jasno je da je taj zaključak više nego nategnut.

Naime, Ustavni sud je odlučivao o tužbi Ivana Dušana iz Pazina i Ivana Vanje Lopušinskog iz Splita u vezi sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica.

Što zaista piše u odluci Ustavnog suda

U jednoglasnoj odluci – od koje su se izuzeli Josip Leko i Ingrid Antičević-Marinović – Ustavni je sud presudio sljedeće:

“Ustavni sud u pogledu navedenoga upućuje i na pravna stajališta Europskog suda za ljudska prava u predmetu Savez crkava ”Riječ života” i ostali protiv Hrvatske (br. 7798/08, §§ 57. –  58., presuda od 9. prosinca  2010.) prema kojima pravo na iskazivanje vjere kroz poučavanje zajamčeno člankom 9. stavkom 1. Konvencije za  zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (“Narodne  novine  –  Međunarodni ugovori”  broj 18/97., 6/99. – pročišćeni tekst, 8/99. – ispravak, 14/02. i 1/06.; u daljnjem tekstu: Konvencija) “ne ide tako daleko da bi za sobom povlačilo obvezu država da dozvole vjeronauk u javnim školama ili predškolskim ustanovama”, ali i   da vjeronauk predstavlja izražavanje vjere u smislu članka 9. stavka 1. Konvencije te da njegovo održavanje u javnim školama i predškolskim ustanovama predstavlja dodatno pravo koje spada u širi opseg članka 9. Konvencije, koje je ‘država dragovoljno odlučila osigurati’. Ustavni sud u tom pogledu naglašava da je država osporenim člankom 13. ZoPPVZ-a omogućila da na traženje roditelja ili skrbnika program predškolskog odgoja sadrži vjerski odgoj i da se na traženje roditelja ili skrbnika učenika mlađih od 15 godina te na osnovi zajedničke izjave roditelja, odnosno skrbnika i učenika od 15 godina i starijih, u osnovnim školama i srednjim školama ustroji nastava vjeronauka kao izbornog predmeta.

Odabir pohađanja vjerskog odgoja i vjeronauka je u konačnici slobodan izbor samih polaznika i/ili njihovih roditelja odnosno skrbnika. Ustavni sud zaključno ističe da je, po njegovoj ocjeni, kod predmetnog pitanja riječ o suverenom pravu Hrvatskog sabora, kao zakonodavnog tijela, da sukladno odredbi sadržanoj u članku 2. stavku 4. alineji 1. Ustava, odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj.”

Ustavni sud je presudio da je odluka sabora ključna

Drugim riječima, u odluci pišu dvije jednostavne stvari. Prva je da sabor ima izravni demokratski legitimitet i ako dopusti izvođenje vjeronauka u javnim školama, za to preuzima političku odgovornost pred građanima koji ga biraju. Ustav RH taj politički izbor dopušta.

Druga je da Europski sud za ljudska prava i Europska konvencija ne traže od RH da uvodi bilo kakvu vjersku nastavu u škole. Konvencija, kao i Ustav, to ne zabranjuju. Odgovornost je na daboru koji odgovara građanima. No ako se u javne škole uvede vjerska nastava, onda sve vjerske zajednice moraju imati istu mogućnost izvoditi taj oblik odgoja u školama.

Večernjakove manipulacije u korist Katoličke crkve

U odluci Ustavnog suda se, dakle, ne može naći utemeljenje za tvrdnje da Hrvatska nije sekularna država, da vjeronauk ima istu vrijednost kao znanstveno-društveni predmeti i da način na koji je vjeronauk trenutno inkorporiran u kurikulum nije problematičan, kako se, pak, dalo zaključiti iz onoga što je objavio Večernji list.

No mnogo je važnija stvar u vezi s ovom odlukom Ustavnog suda u tome što je on presudio kako je sabor ključan u donošenju odluke o tome hoće li u hrvatskom javnom školstvu biti vjeronauka ili ne.

Sabor može ukloniti vjeronauk iz javnih škola neovisno o Vatikanskim ugovorima

Iako to nije bila tema same tužbe, iz odluke Ustavnog suda je jasno da suvereno pravo sabora da odlučuje o vjerskom odgoju u javnim školama podrazumijeva i da sabor taj vjerski odgoj iz javnih škola može ukloniti ako za to u saboru postoji odgovarajuća većina.

Dapače, odluka sabora je po ovom pitanju i iznad onoga što stoji u Vatikanskim ugovorima te bi sabor po Ustavu mogao odlučiti i da više ne bude nastave vjeronauka u javnim školama.

Odluku Ustavnog donosimo u cijelosti:

Odluka Ustavnog suda by on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/399546535/content?start_page=1&view_mode=scroll&show_recommendations=true&access_key=key-7GyAF8FuCwSZlN7A8SXu


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: