Međudržavni ugovori RH-Sveta stolica

Početna stranica » Analize i stručne analize » Odvojenost Drzave i Crkve

Odvojenost Drzave i Crkve

Politika.com

DNEVNIK
Kerempuh

Hrvatski je Ustav dobar, ali je sva nesreca u tome sto se njegove odredbe ne postuju i ne sprovode u praksi.
Ajmo sad malo o odvojenosti Crkve i Drzave.Imamo-Hrvatsku-3
Odvojenost religije od drzave je jedan od stubova svakog slobodnog i progresivnog drustva.
Ustav RH deklarira (i jamci) – Sve vjerske zajednice su jednake pred zakonom i odvojene od drzave.-
Uzimajuci u obzir hrvatsku realnost to nije tako, jer se to nacelo ne primjenjuje i ne sprovodi u praksi. Ili mozda netko ima kakav dokaz da je drugacije?
Dosta se svih ovih godina govori o ne/sekularnosti hrvatske drzave. Po ustavnoj odredbi ona bi trebala biti sekularna/svjetovna, ali u stvarnosti to nije tako. A poznato nam je i zasto.
Vecina naprednih i tzv. demokratskih drzava ima u svom Ustavu to nacelo i primjenjuje ga u i praksi, sto u Hrvatskoj nazalost nije slucaj.


Jednostavna definicija nacela Odvojenosti Drzave i Crkve kaze, da su ove dvije institucije u medjusobnom distanciranom odnosu i da svaka radi svoj posao, drzava svjetovni, a Crkva duhovni.
Odvojenost treba onemoguciti manipulacije politicara s organiziranom religijom i obratno.
Takodjer treba onemoguciti moc vlastodrzaca da namecu, proteziraju i privilegiraju neku religiju , treba zastititi drustvo od prevelikog i stetnog utjecaja religije, treba onemoguciti financiranje religije iz drzavnog proracuna i drugih javnih fondova.
i konacno, to nacelo je baza religiozne slobode, a u vecoj ili manjoj mjeri i religiozne ravnopravnosti osobito u multireligioznim drzavama.
A sta imamo u Hrvatskoj? Imamo neku kvazi sekularnu drzavu u kojoj je jedna religija postala kljucni faktor u drustvu, u njemu dominira i eksploatira ga A sto je donjelo mnogobrojne negativne i stetne posljedice nasem drustvu i doprinjelo njegovoj degradaciji.
Kad se prisjetim dogadjanja s pocetka 90-tih priznajem da mi onda nisu bila bas posvema jasna. No tokom vremena slika se iskristalizirala.
Misljenja sam, da su za ovakvu cvrstu kopulaciju Drzave i Katolicke crkve u Hrvatskoj krive politicko-vjerske manipulacije (politicara i crkvenjaka) po osamostaljenju Hrvatske, a to su bjesomucna hdz+crkva +tiha opozicija antikomunisticka propaganda, koja je komunizam prikazivala kao ateistickog ‘crvenog vraga’ koji zabranjuje vjeru i njeno prakticiranje, proganja i ubija klerike….isl. te je neprijateljstvo i odbojnost spram svega sto ima komunisticki predznak bujalo poput plime.
Ne manju ulogu u tome odigralo je poistovjecivanje nacije, hrvatstva i domovine s katolickom religijom, kao i velicanje uloge i zasluga KC kroz povijest hrvatskog naroda. Sve je to bila lukava predigra za potpisivanje zlosretnih Ugovora s Vatikanom i onda lancanom reakcijom svega ovoga sto imamo.
Pitam se, moze li prosjecna osoba, prosjecne pameti, iole postena i moralna biti takovim stanjem zadovoljna, sutjeti i tolerirati ga?
Ne znam kako vi, ali ja sam vrlo nezadovoljna. Nazalost (ili nasrecu!) daleko sam od pozornice gdje se radnje odvijaju da bih mogla sudjelovati u predstavi, pa mi preostaje piskaranje, opomene i tako slicno.
Sta treba poduzeti i napraviti?
Nova je tema o kojoj cu u slijedecem javljanju.

Redakcija

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: